'Barut komplosu' olarak bilinen bu olayın baş rol oyuncusuydu Fawkes. Aristokrasinin ve burjuvazinin kokmuşluğundan, umursamazlığından 'ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler' mantığından rahatsızdı. Robert Catesby, Thımas Winter ve diğer komplocularla birlikte kral 1. james'e ve diğer aristokrasiye karşı büyük bir plan yaptılar. yönetimi ve rejimi yıkmak isteyen 12 komplocu İngiliz parlamento binasını o yılki aristokrasi zirvesinde patlatmaya karar verdiler. Eylemcilerden birinin sarayda çalışan bir yakınına o gün sarayda olmamasına dair uyarısı kraliyetin kulağına gitti ve Fawkes lordlar kamarasının altında 36 varil barutla yakalandı. parlamentoya ve krala suikast düzenlediğini cürretkarca itiraf etti.
Fawkes 31 ocak 1605 te parlamento binasının karşısında asılarak idam edildi ve vücudu parçalara ayrıldı. plan gerçekleşmedi ancak Barut komplosu ingiliz tarihinin ve dünya tarihinin dönüm noktalarından biri oldu. Bu komplonun baskıcı yönetime karşı anarşi hareketlerinin öncüsü olduğu geniş kitlelerce kabul edilmiştir. Şu bir gerçektir ki dönemin şartlarında bu olay muazzam bir başkaldırıydı. her ne kadar Fawkes istediği tabloyu göremeden ölse de tarihe adını unutulmayacak bir biçimde kazımayı başardı. günümüzde özellikle İngilterede sokaklarda, duvarlarda Fawkes'e atıfta bulunan duvar yazılarına rastlamak mümkündür. İrlanda da bir bar duvarındaki yazı :'Guy Fawkes; parlamento binasına dürtüst bir şekilde giren ilk ve tek adam. eylemin başarısız olması sonucu her yıl Fawer maskesi takan kuklalar yakılsa da aslında onun isyancı ruhu hala çoğumuzun içinde yaşıyor.
5 kasım tarihi asıl yerini Alan Moore'un çizgi romanı ve James McTeigue’nin aynı adla sinemaya uyarladığı ‘V for Vendetta’ ile buldu.Filmde Fawkes maskesi takan 'V' bir terörist mi yoksa bir kahraman mıdır? Andy ve Larry Wachowski’nin çizgi romandan uyarladığı film, bir başkaldırının nasıl toplumsal bir güce dönüştüğünü, ‘küçük’ hareketlerin büyük sonuçlara çevrilebileceğini harika bir biçimde gösterdi.
Koyun gibi yönetilmek istemeyen her insanın içinde bir isyancı vardır ve bence bu filmi her düşünen veya düşünebilen, bir şeylerden şikayet edip değişmesini isteyen insanın izlemesi lazım. mutlu günler :)
0 yorum:
Yorum Gönder